ŠTA SVE NAŠI LJUBIMCI ZNAJU: Psi nas čitaju kao otvorenu knjigu

PODJELI SA PRIJATELJIMA

Neko bi to nazvao intuicijom, predosećajem ili „šestim čulom“, ali postoje jasna naučna objašnjenja za ove sposobnosti pasa. Predstavljamo vam nekoliko stvari koje vaš pas može da namiriše o vama, ali i zašto i odakle potiču takve njihove „moći“.

Psi znaju kad smo tužni

Dok sedite tužno na ivici kreveta, vaš pas vas tiho posmatra iz ugla sobe. Nakon određenog vremena možda će prići, leći pored vaših nogu ili vam spustiti glavu na krilo. U njegovim očima veoma lako možete pronaći neki vid utehe. I to nije samo zato što ste njegova ljudska porodica i što saoseća s tugom njemu bliske osobe. Prići će svakome za koga proceni da je na neki način uznemiren, makar bio i stranac.

Prema studiji objavljenoj u žurnalu Animal Cognition, psi će pre prići nekome ko plače nego nekome ko priča ili mumla. Uz to, na zvuk jecanja reaguju submisivnim ponašanjem – povijanjem repa ili spuštanjem glave. Još uvek nije sigurno da su sposobni da osećaju empatiju, ali svakako su u stanju da razluče tugu od ostalih emocija.

Mogu da osete koje su nam namere

Čini li vam se da tačno znaju kad treba da se desi nešto što nije po njihovoj volji – kupanje, odlazak kod veterinara, rezanje noktiju? Nekoliko studija je potvrdilo da psi tumače naše namere tako što tumače naše ponašanje. Koristeći kontakt očima prate naš pogled kako bi prepoznali šta nam je na umu, o čemu razmišljamo i šta ćemo da uradimo. Na primer, ako gledamo u kadu i dozivamo ga, zna da je vreme za kupanje (i preventivno pobegne). Obično se navodi da su psi mentalno na nivou dvogodišnjeg deteta, što znači da okvirno mogu da razumeju oko 165 reči i da protumače govor tela.

Znaju kad smo uplašeni


PODJELI SA PRIJATELJIMA

Ostavi svoj komentar

Comments

comments