NAUKA POTVRDILA: Kućni ljubimci su dobri za zdravlje

PODJELI SA PRIJATELJIMA

Ako imate kućne ljubimce, već znate za radost i ljubav koju donose. I nauka potvrđuje koliko su oni zaista korisni za ljude – i mentalno i fizički.Kako životinje koje smo izabrali za kućne ljubimce, zaista pomažu?

Jedna od teorija odnosi se na to da podižu nivoe oksitocina, hormona koji smanjuje krvni pritisak, jača imunitet i povećava toleranciju na bol. Takođe, ljubimci smanjuju stres, depresiju i utiču na održavanje telesne težine i kondicije. Psi posebno pomažu obolelima od Alchajmerove bolesti i autizma kroz specijalizovane programe.

Prema jednoj analizi koja je rađena u Švedskoj, posedovanje psa smanjuje rizik od smrti usled kardiovaskularnih bolesti za 33 odsto, a za srčani udar za 11 odsto.

Jedna druga studija pokazala je da novorođenčad koja žive sa mačkama imaju manji rizik za dobijanje astme, upale pluća i bronhitisa u detinjstvu.

Istraživanje sprovedeno među studentima je pokazalo da kućni ljubimci mogu i da ojačaju imunitet. U rezultatima istraživanja se navodi da “maženje psa za samo 18 minuta podiže nivoe imunoglobulina A u pljuvački”.

Analize su otkrile da psi mogu da pomognu studentima da se smire u predispitnoj fazi. Tek deset minuta maženja psa ili mačke može sniziti nivo kortizola.


PODJELI SA PRIJATELJIMA

Ostavi svoj komentar

Comments

comments